اسید سیتریک | نمایندگی خرید و فروش اسید سیتریک | فروش آنزیم و معرف آزمایشگاهی

اسید سیتریک | نمایندگی خرید و فروش اسید سیتریک

اسید سیتریک | نمایندگی خرید و فروش اسید سیتریک

اسید سیتریک | نمایندگی خرید و فروش اسید سیتریک

اسید سیتریک با فرمول شیمیایی C۶H۸O۷ اسید آلی ضعیفی است که در دو نوع خشک و آبدار ( آنهیدرات و مونو هیدرات) تهیه شده و به طور طبیعی در مرکبات وجود دارد. بیش از یک میلیون تن

یا جوهر لیمو به طور سالانه تولید شده و بیشتر آن به عنوان افزاینده اسید معده یا پایین آورنده pH در معده در ساختار طعم دهنده و یا عامل چنگاله کننده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اسید در میوه‌ها و سبزیجات به خصوص در لیمو ترش به مقدار زیاد (۰,۳ مول بر لیتر) موجود است و به همین علت از آن به عنوان جوهر لیمو نیز یاد می‌شود. مونو هیدرات اسید سیتریک در تبلور آب سرد و آنهیدرات آن در تبلور آب گرم ایجاد می‌شود.

تاریخچه اسید سیتریک

با اینکه اسید سیتریک به طور طبیعی در تمامی میوه‌ها و سبزیجات وجود دارد و مقدار آن در مرکبات بیشتر از بقیه میوه‌ها و سبزیجات است. شناخت و کشف آن تا قرن هشتم میلادی توسط دانشمند بزرگ ایرانی جابر ابن حیان به تاخیر افتاد و پس از آن هم ۹ قرن طول کشید تا به طور خالص تهیه گردد.
شواهد ثبت شده تاریخی نشان از آن دارد که

برای اولین بار در سال ۱۷۸۴ توسط دانشمند سوئدی کارل ویلهم شیل از لیموترش جدا شد و با تاخیری بیش از صد سال، فرآیند صنعتی شدن تولید آن در سال ۱۸۹۰ توسط صنایع مرکبات ایتالیا انجام گرفت که به طور صنعتی ترسیب کلسیم سیترات از آبمیوه را توسط آهک (هیدروکسید کلسیم) انجام داده و سیتریک اسید را از کلسیم سیترات توسط رقیق استحصال کرد(برای آشنایی بیشتر با اسید سولفوریک می توانید به مقاله ی

مراجعه کنید).

در سال ۱۸۹۳ کارل وهمر شیمیست آلمانی کشف کرد که کپک پنیسیلیوم می‌تواند از شکر، اسید سیتریک تولید کند، او دو گونه دیگر باکتری را نیز کشف کرد که می‌توانستند تولید اسید سیتریک را انجام دهند، اما تلاش‌های او به علت زمان طولانی فرآیند و آلودگی‌های محیطی هیچگاه به مرحله صنعتی نرسیدند.
در سال ۱۹۱۷ جیمز کوری شیمیست آمریکایی موفق به تولید مقدار زیادی اسید سیتریک از گونه‌های خاصی از کپک آسپرژیلوس نایجر در pH ۲,۵ تا ۳.۵ شد. دو سال بعد کارخانه داروسازی Pfizer با استفاده از همین روش تولید صنعتی اسید سیتریک را آغاز کرد و در سال ۱۹۲۹ کارخانه بلژیکی، سیتریک بلژ با استفاده از همین روش شروع به کار کرد که اکنون حدود ۱۰۰ هزار تن اسید سیتریک در سال تولید می‌کند.

در دهه ۱۹۳۰ کارخانه‌هایی در کشورهای شوروی، انگلستان و آلمان برای تولید اسید سیتریک تاسیس شدند و تحقیقاتی در جهت تولید اسید سیتریک به روش شیمیایی انجام شد. در سال ۱۹۷۷ برادران لور (Lever Brothers) اختراع خود را در تهیه اسید سیتریک به روش سنتز شیمیایی ثبت کردند. اما به دلیل پیچیده بودن این فرآیند‌ها، هنوز روش تخمیری اولویت بیشتری به این روش‌ها دارد.
جالب است بدانید که اسید سیتریک در جنگ جهانی دوم(سال ۱۹۴۰) به عنوان اولین محلول موفق شوینده لانتانیدها در پروژه منهتن مورد استفاده قرار گرفته است/
پس روش تولید اسید سیتریک در محیط کشت قارچ نایجر هنوز روش اصلی تولید این اسید در جهان است، به این منظور گلوکز به عنوان واسطه در محیط کشت قارچ نایجر گذاشته شده و اسید سیتریک تولید می‌شود، منبع این گلوکز شربت ذرت است

به وسیله آهک در محیط رسوب می‌کند.
در سال ۲۰۰۷ تولید اسید سیتریک در جهان به ۱ میلیون ۶۰۰ هزار تن در سال رسید که بیش از نیمی از آن در چین انجام می‌گرفت. تلاش‌هایی برای استفاده از ملاس نی‌شکر، ملاس چغندر قند،

و نشاسته هیدرولیز شده برای ارزانتر کردن این فرآیند صورت گرفته است. این تلاش‌ها موجب استفاده از یون مس ( به مقدار کم) در فرآیند شده که تاثیر بسیار زیادی در افزایش میزان اسید سیتریک تولید شده دارد. همچنین موادی جایگزین مانند آناناس، نارنگی، مرکبات دیگر و پوست کیوی را نیز مقاله‌های علمی به عنوان جایگزینی ارزانتر برای قرارگیری در محیط کشت قارچ معرفی کرده‌اند.

خواص اسید سیتریک خشک و آبدار

اسید سیتریک اسیدی بی رنگ، کریستالیزه شده و آلی متعلق به خانواده کربوکسیلیک اسیدها است. در دمای اتاق ( ۲۵ درجه سانتی‌گراد) سیتریک اسید پودری سفید رنگ متبلور است و می‌تواند به فرم آنهیدرات (بدون آب) و یا مونو هیدرات (تک آبه) وجود داشته باشد. فرم آنهیدرات از تبلور توسط آب گرم تهیه شده و مونو هیدرات هنگامی که اسید سیتریک در آب سرد تهیه می‌شود، متبلور خواهد شد. فرم مونو هیدرات این اسید در دمای ۷۸ درجه سانتی‌گراد تبدیل به فرم آنهیدرات خواهد شد.

سیتریک اسید در اتانول خالص در ۱۵ درجه سانتی‌گراد حل (۷۶ قسمت از آن در ۱۰۰ قسمت از اتانول حل خواهد شد) می‌شود. این اسید مانند سایر کربوکسیلیک اسید‌ها در ۱۷۵ درجه سانتی‌گراد تجزیه شده و آب و دی اکسید کربن تولید خواهد کرد.
این اسید با فرمول شیمیایی CH۲COOH-C(OH)COOH-CH۲COOH تری‌بازیک (قابلیت آزاد کردن سه اتم هیدروژن را دارد) بوده و جرم مولی آن ۱۹۲,۱۲۳ گرم بر مول در حالت آنهیدرات و ۲۱۰.۰۳۸ گرم بر مول در حالت مونو هیدرات می‌باشد.

بدون بو و در حالت جامد سفید رنگ است که چگالی آن در حالت خشک و آبدار در دمای ۱۸ درجه سانتی‌گراد به ترتیب ۱,۶۶۵ گرم بر سانتی‌متر مکعب و ۱.۵۴۲ گرم بر سانتی‌متر مکعب می‌باشد.

 

این اسید در ۱۵۳ درجه سانتی‌گراد در حالت آنهیدروس ذوب شده و هر چند در ۱۷۵ درجه سانتی‌‌گراد تجزیه آن شروع شده اما در ۳۱۰ درجه سانتی‌گراد می‌جوشد. با افزایش دما از ۱۰ درجه سانتی‌گراد تا ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد میزان حلالیت اسید سیتریک در آب تقریبا ۵ برابر شده و از ۱۱۷,۴۳ گرم بر ۱۰۰ میلی لیتر آب به ۵۴۷.۷۹ گرم بر ۱۰۰ میلی لیتر آب می‌رسد.
این اسید در حلال‌های آلی مثل استون، الکل، اتر، اتیل استات و DMSO (دی متیل سولفوکسید) به خوبی حل شده و در حلال‌های آلی دیگر مثل C۶H۶، CHCl۳، CS۲، تولوئن حل نخواهد شد و وجود اکسیژن در ترکیب آلی در انحلال پذیری این اسید بسیار مهم است.

ویسکوزیته این اسید ۶,۵ سنتی پوآز است و ساختاری مونوکلینیک دارد و در ساختار آن ۱۷ اتم سنگین دیده می‌شود و مساحت توپولوژیک قطبی آن ۱۳۲ A^۲ است. فشار بخار سیتریک اسید بسیار کم و تقریبا برابر با ۱.۶۶e-۰۸ میلی متر جیوه است. نقطه اشتعال این اسید ۱۵۵ درجه سانتی‌گراد بوده و در ۳۴۵ درجه سانتی‌گراد به خودی خود آتش می‌گیرد.
نمک‌های این اسید، سیترات نامیده شده و از ترکیب یون فلزی با یون سیترات ایجاد می‌شوند، این ترکیباتی نمکی به علت وجود خاصیت چنگاله‌ای بسیار پایدارند. سیتریک اسید قابلیت استری شدن بیشتری از سایر اسیدهای کربوکسیلیک داشته و مونو- دی- ، تری- و استرهای ترکیبی تشکیل می‌دهد.

نحوه تهیه اسید سیتریک

قبل از روش به وجود آمدن روش تخمیری برای تهیه اسید سیتریک، طبق روش کارل ویلهم شیل، سیتریک اسید از

به طور شیمیایی تهیه می‌شد، امروزه سه روش اقتصادی تخمیری برای تهیه اسید سیتریک وجود دارد که به ترتیب به بررسی و شرح آن‌ها خواهیم پرداخت:

 

فرآیند تخمیر کوجی

فرآیند تخمیر کوجی در ژاپن استفاده می‌شود و هر چند در حال حاضر این روش در درجه اهمیت پایینتری نسبت به روش تخمیر کشت سطحی مایع قرار دارد، حدود یک پنجم اسید سیتریک جهان به طور سالانه توسط این فرآیند تولید می‌گردد. در این روش که در سال ۱۹۲۰ ابداع شد چند گونه از قارچ نایجر در بستر جامد و در حضور کاه گندم (ضایعات محصولات کشاورزی) به عنوان واسطه تخمیر، رشد داده شده و به وسیله آهک ترسیب اسید سیتریک از محیط کشت انجام می‌شود. ظروف تلقیح شده توسط هاگ‌ها در مکان مناسبی در دمای ۳۰ درجه قرار گرفته و پس از ۲۴ ساعت رشته رشد کننده قارچ سفید چین دار سطح محیط را پوشانده و بعد از طی دوره زمانی هفت روزه، رشد و نمو میکروارگانیسم تکمیل شده و محیط کشت پر از هاگ‌های تیره رنگ می‌شو

فرآیند تخمیر کشت سطحی مایع

در این روش تلقیح محیط مایع با هاگ‌های آسپرژیلوس نایجر انجام شده و در طول ۲۴ ساعت قارچ‌ها جوانه می‌زنند. رشته رشد کننده قارچ(میسلیوم) تمام محیط کشت را پوشانده و روی سطح محلول شناور خواهد شد. در این روش‌ واسطه‌های متعددی ازجمله گلوکز برای تخمیر می‎تواند قرار گیرد و اضافه کردن یون مس نیز باعث افزایش تولید اسید سیتریک خواهد شد. این روش به علت آسانی بیشتر( به علت وجود ماشین آلات خودکار کنترل کننده محیط) و نیز زمان کمتر برای تولید

بسیار رایج بوده و در کشورهای صنعتی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است.

فرآیند تخمیر کشت زیر آب

در این مورد میسلیوم آرژیلیوس ژاپونیکم در عمق ۱۵ سانتی متری تانک حاوی محلول رشد خواهد کرد و واسطه‌های متعددی را نیز می‌توان برای تولید اسید سیتریک در این روش به کار برد. هر چند سیتریک اسید تولید شده از این راه نامرغوب‌تر از اسید تولید شده در فرآینده تخمیر کشت سطحی مایع خواهد بود، هر چند بسیار ارزانتر و سریعتر از تخمیر کشت سطحی مایع اسید سیتریک در اختیار بازار خواهد گرفت.

کاربردهای اسید سیتریک

عمده کاربرد اسید سیتریک در صنایع غذایی است که علت اصلی آن طعم قوی اسیدی سیتریک اسید و خوراکی بودن آن است. استفاده غالب این اسید در طعم دهنده‌ها و نگهدارنده‌های در غذاها و نوشیدنی‌ها به خصوص نوشیدنی‌های ملایم و آب‌نبات‌ها است. سیتریک اسید علاوه بر طعم دهندگی و تنظیم کردن pH مواد غذایی، می‎تواند به عنوان تجمیع کننده‌ای جهت جدا نشدن چربی‌ها در بستنی از یکدیگر مورد استفاده قرار گیرد. این اسید در کارامل می‌تواند جلوی متبلور شدن آن را گرفته و یا به جای لیموترش تازه در ترکیبات مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

از کاربردهای دیگر اسید سیتریک، استفاده از آن به عنوان عامل چنگاله ساز است. این اسید به خوبی قادر است فلزات را به صورت مایع در محلول نگه دارد. همچنین در پاک کردن لایه‌های آهکی ایجاد شده در بویلرها و تبخیر کننده‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اسید قابلیت تغییر خواص آب سخت با چنگاله کردن فلزات آن داشته که موجب بهبود عملکرد صابون‌ها و مواد شوینده ( لباسشویی و خشکشویی) شده و اجازه می‌دهد که این مواد بدون نیاز به نرم کردن آب، به راحتی کف تولید کنند. علاوه بر این سیتریک اسید در شامپو‌ها می‌تواند برای شستن رنگ مو و واکس از سر مورد استفاده قرار گیرد.

اسید سیتریک در مواد آرایشی و دارویی نیز به عنوان پایین آورنده pH و عامل اسیدی کننده کاربرد دارد و در کرم‌ها و ژل‌ها و سایر انواع مایعات دارویی و آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرد و ممکن است از آن به عنوان تغییر دهنده ویسکوزیته، چنگاله کننده و غیره مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین این اسید آلفا کربوکسیلیک در قرص‌ها به عنوان فعال کننده مواد دارویی کاربرد دارد. همچنین از استفاده‌های دیگر اسید سیتریک فعال کردن مواد اولیه تشکیل دهنده بافت‌های ضد ویروسی است. جالب است بدانید که این اسید، انحلال هروئین قهوه‌ای را در آب افزایش داده و همچنین استفاده کننده‌های هروئین از آن برای تمیز کردن سرنگ‌های کثیف برای جلوگیری از انتقال ایدز و هپاتیت استفاده می‌کنند!

 

آنزیم شاپ اولین و بزرگترین مرکز تخصصی فروش آنزیم آزمایشگاهی و معرف آزمایشگاهی زیر نظر برند سیگما ایران

نظرتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *